محدودیت مصرف پسته ایرانی در کانادا؛ پای یک باکتری در میان است

جمعه 14 آذر 1404 - 16:15
مطالعه 3 دقیقه
پسته
یک باکتری کوچک، صادرات طلای سبز ایران را در کانادا به چالش کشیده است. ماجرای سالمونلا و پسته‌های ایرانی که صدها نفر را بیمار کرده، چیست؟

پسته ایرانی یکی از کالاهای سنتی ما در بازار جهانی است که طی دهه‌ها دوام آورده و از تحریم و محدودیت تا حدی جان سالم به در برده است. اما حالا آجیل محبوب ما، با خطر یک بدنامی در کانادا مواجه شده است. کانادایی ها مدعی‌اند که یک باکتری به دل پسته ایرانی نفوذ کرده و باعث بیماری تعدادی از شهروندانش شده است.

ماجرا از جایی شروع شد که گزارش‌های پراکنده از مسمومیت با باکتری سالمونلا در استان‌های مختلف کانادا به یک موج نگران‌کننده تبدیل شد. گلوبال‌نیوز در گزارشی مدعی شده که بر اساس اعلام آژانس بهداشت عمومی کانادا، تا امروز ۱۵۵ مورد ابتلای تأییدشده در شش استان این کشور ثبت شده و ۲۴ نفر نیز کارشان به بیمارستان کشیده است. نکته جالب توجه اینجاست که ۷۰ درصد بیماران، زنان بوده‌اند و طیف سنی مبتلایان از یک کودک یک‌ساله تا یک فرد ۹۵ ساله را در بر می‌گیرد.

ردپای طلای سبز در یک بحران ملی

با افزایش تعداد بیماران، کارآگاهان بهداشت وارد عمل شدند. نقطه مشترک در روایت بسیاری از مبتلایان، مصرف پسته یا محصولاتی حاوی پسته، مانند شیرینی‌ها و شکلات‌های سبک دبی بود. تحقیقات وزارت بازرسی غذایی کانادا (CFIA) سرانجام به منشأ این بحران رسید: پسته‌های وارداتی از ایران. هرچند هنوز مشخص نیست این آلودگی مربوط به کدام محصول یا برداشت خاص بوده است.

یکی از مدیران آژانس بهداشت عمومی می‌گوید:

«ما با حجم زیادی از بیماری روبه‌رو هستیم. این وضعیت نگران‌کننده است و به همین دلیل توصیه‌های جدید را منتشر کرده‌ایم.»

آمارها نشان می‌دهد تعداد مبتلایان از ۱۱۷ نفر در ماه اکتبر به ۱۵۵ نفر در اوایل دسامبر افزایش یافته است و این یعنی باکتری سالمونلا همچنان در حال قربانی گرفتن است.

محدودیت‌های سخت‌گیرانه برای واردکنندگان

واکنش دولت کانادا سریع بود. ابتدا در ماه سپتامبر واردات پسته از ایران به‌طور موقت محدود شد، اما با ادامه یافتن بحران، این هفته قوانین بسیار سخت‌گیرانه‌تری وضع شد:

  • واردکنندگان و تولیدکنندگانی که پسته ایرانی در انبار دارند، باید تمام محصولات را نگه دارند.
  • قبل از فروش هر محصولی، حتی آن‌هایی که قبلاً فراخوان نشده‌اند، باید آزمایش سالمونلا روی آن‌ها انجام شود.

این قوانین جدید، عملاً یک چالش بزرگ برای تجار و فروشندگان محصولات ایرانی در کانادا ایجاد کرده است.

توصیه دولت به مردم؛ اگر ایرانی است نخور!

مقامات بهداشتی کانادا یک توصیه ساده به مردم داده‌اند:

«اگر کشور مبدأ روی بسته مشخص نیست یا نوشته شده از ایران است، از مصرف آن خودداری کنید.»

آن‌ها همچنین هشدار می‌دهند که خطر «آلودگی متقاطع» جدی است؛ یعنی یک بسته پسته آلوده می‌تواند تمام چاقوها، تخته‌های برش و سطوح آشپزخانه شما را آلوده کند. حتی پختن هم همیشه این باکتری سمج را از بین نمی‌برد.

خطری که در انبارها پنهان شده

پسته عمر طولانی دارد و ممکن است ماه‌ها در قفسه فروشگاه‌ها یا انبار خانه‌ها باقی بماند. به همین دلیل، فهرست محصولات فراخوان‌شده روزبه‌روز طولانی‌تر می‌شود؛ تنها در یک ماه گذشته بیش از ۱۵۰ محصول به این لیست اضافه شده‌اند.

مقامات از مردم خواسته‌اند انباری‌ها و کابینت‌های خود را چک کنند و هر محصول مشکوکی را دور بریزند. این داستان نشان می‌دهد که چگونه یک آلودگی کوچک در یک نقطه از زنجیره تأمین جهانی، می‌تواند به یک بحران بهداشتی گسترده تبدیل شود و اعتبار یک محصول استراتژیک مانند پسته ایران را در بازارهای جهانی با چالشی جدی مواجه کند.

نظرات

© 1404 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب زومان تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.